
Po 3: Urban Explorer
Opdracht 1:
In opdracht 1 gaan we kijken naar Openbare kunst in onze directe omgeving door te kijken naar kleur, vorm, functie en nog veel meer om zo meer te weten te komen over deze werken
1. Versteend water van Joos Clijsen
Dit Beeld van lood en steen gemaakt door Joos Clijsen uit 1999 kent iedereen uit Hoofddorp wel, maar valt bij mij niet in de smaak, omdat je niet snel achter de betekenis van het beeld komt. Het is Site specific art wat betekent dat het de betekenis ervan in verbinding staat met de directe omgeving. dit beeld staat in verbinding met de drooggelegde polders van de Haarlemmermeer waar Cruquius een enorme rol in heeft gespeeld. Het heeft geen gebruikers functie. en zoals eerder al genoemd heeft het beeld traditioneel en dus niet modern. de 'druppel' is erg organisch maar ook abstract
2. Dik trom van de Schrijver Kiviet
Dit beeld is een van de bekendste beelden van heel hoofddorp en is Dik Trom achterstevoren op een ezel. Sinds dat ik jong was keek ik al naar de wat nieuwere Dik Trom film en maakte zo al snel kennis met Dik Trom uit de Hoofddorpse cultuur. Het is een standbeeld dat de schrijver van Dik Trom herdenkt die in hoofddorp is opgegroeid, waardoor het Site specific art is. het beeld heeft geen gebruikers functie en is een traditioneel standbeeld. het beeld zelf is erg organisch. Alleen het voetstuk is geometrisch
3. De wandelende mens van Thomas Houseago
dit enorme oranje kunstwerk van metaal kun je vinden in beukenhorst-zuid. Veel mensen noemen het beeld "de gorilla" omdat het niet echt op een mens lijkt. Het is niet echt een mooi werk naar mijn mening. Het beeld heeft niet een echte reden voor de plaatsing, maar dient wel als vrolijke noot tussen alle kantoor panden eromheen waar toch wel veel serieuze zaken worden afgehandeld. Hierdoor is het geen site specific art, maar een gewoon standbeeld. En het heeft geen functie en lijkt mij een redelijk modern kunstwerk.
4. Het mannetje van Hoofddorp van Tom Claassen
Weer een enorm kunstwerk midden in het centrum van hoofddorp. Dit keer een grote man van alluminium met veel ongelijke onderdelen wat Tom Claassen zijn houding echt kenmerkt, het lijken haast wel keien of kussens. Het is een van mijn favoriete beelden uit hoofddorp omdat dit beeld hoofddorp kenmerkt. Eigenlijk heeft het beeld geen betekenis en is het een normaal standbeeld zonder gebruikers functie met een moderne uitstraling
Opdracht 2+3: Collages en smaak
In opdracht 2 gaan nog een keer kijken naar onze persoonlijke meningen over kunstwerken in de publieke ruimte maar dan wereldwijd.


Mijn smaak
Na het maken van opdracht 2 heb ik een breder beeld van wat ik mooi vind en wat ik juist niet mooi vind.
Veel van de K.I.D.O.R.S die ik mooi vindt zijn of figuratief of geometrisch. figuratief betekent dat de werkelijkheid makkelijk te zien is. geometrisch is vaak strak en hoekig wat goed te zien is bij de fontein en het spiegelende hoofd. Het verschilt vaak per kunstwerk of ik het mooi vind of niet maar deze twee hebben ook echt iets om naar te kijken. bij beide een fontein en bij het hoofd ook de functie dat verschillende delen kunnen draaien. De figuratieve beelden hebben vaak een verhaal dat goed zichtbaar is. de koperen mannetjes die overal in een metrostation verspreidt zitten maakt een bezoek aan het station al een stuk leuker. het later geplaatste meisje die de stier aan het uitdagen is vind ik echt een leuk idee van de kunstenaar.
De K.I.D.O.R.S die ik minder mooi vind zijn bijvoorbeeld objecten uit het echte leven maar dan vergroot, eigenlijk een beetje figuratief. ook oogverblindende kleuren met vreemde organische vormen vind ik niets. de andere twee plaatjes van een rij bedden en een soort ruimtefiguren begrijp ik niet en vallen daarom niet bepaald in de smaak
Ontwerp jouw eigen K.I.D.O.R
-Buiten hand bereik-
Om dit PO af te sluiten gaan we na het bestuderen van allerlei K.I.D.O.R.S er zelf eentje ontwerpen! Hierbij denken we aan de locatie, verhaal, vorm, materiaal en allerlei andere opties. Kortom, Een superleuke opdracht voor de creatievelingen.
1. Locatie: Als locatie heb ik gekozen voor het NATO hoofdkwartier. Vooral de laatste paar weken wordt er veel gesproken over de NATO met betrekking tot de mogelijke invasie door Rusland in Oekraïne. Ik denk dat het daarom een goede plek is om een K.I.D.O.R bij te verzinnen

2. Stijl: De stijl die ik heb uitgekozen is Figuratief. Ik ben van plan om de NATO en Oekraïne uit te beelden in 2 handen die elkaar de hand proberen te schudden alleen zit Oekraïne vast in het prikkeldraad en kan er dus niet bij.
3. Verhaal: Het verhaal gaat over de huidige situatie tussen Oekraïne en Rusland. Oekraïne probeert namelijk in de NATO te komen, alleen Rusland staat dat niet toe omdat zij bang zijn op westerse invloeden.
4. Vorm: Mijn kunstwerk wordt een standbeeld. Met een 3D vorm.
5. Kenmerken: Het kunstwerk wordt als onderstuk een rechthoek van ongeveer 3,5 meter breed gemaakt van steen. Daarboven staan 2 koperen handen vastgemaakt met een sterk en dik metaal. de handen kunnen elkaar net niet aanraken door het prikkeldraad om Oekraïne zijn arm.
6. Definitieve keuze: Voor deze opdracht ga ik zoals eerder vernoemd het idee van de twee handen uitwerken.

7. Eind resultaat: Het uiteindelijke werk heb ik gemaakt in het programma Blockbench. dit programma wordt gebruikt om 3d werkjes te maken voor Minecraft. Ik gebruik het wekelijks voor mijn eigen server. Wegens de beperkingen van het programma is het redelijk abstract, maar het is figuratief bedoelt.
8. Titel: zoals u hierboven op de afbeelding ziet noem ik het kunstwerk: Buiten hand bereik. Ik heb deze titel gekozen omdat dit vooral een duidelijke titel is die makkelijk gelinkt kan worden met het kunstwerk. Door beter naar het werk te kijken zie je waar het daadwerkelijk over gaat.
Ik denk dat als het idee volledig wordt uitgewerkt met een echt en goed ontwerp dat het dan best op het plein van het hoofdkwartier geplaatst kan worden.